8 de març – Dia Internacional de la Dona

Dia de la DonaPer què es va començar a celebrar?

El Dia Internacional de la Dona es celebra cada 8 de març. És un dia reconegut per l’Organització de les Nacions Unides.

El 8 de març de 1857 moltes les dones que treballaven en fàbriques tèxtils de Nova York van sortir al carrer amb el lema “Pa i roses” amb l’objectiu de reclamar millores en les seves condicions laborals, una retallada en el seu horari i la fi al treball infantil. A partir d’aquest dia van tenir lloc arreu del món diferents manifestacions en les que es lluitava pels mateixos drets.

El 25 de març de 1911 va tenir lloc el terrible incendi de la fàbrica de camises Triangle Shirtwaist on van morir un total de 123 dones i 23 homes. Aquests treballadors no van poder escapar de la fàbrica perquè els responsables havien tancat totes les portes de les escales i les sortides de l’edifici per tal d’evitar robatoris durant la nit. Al no poder sortir de la fàbrica moltes de les persones van saltar al buitdes dels pisos més alts de la fàbrica. Les treballadores i treballadors van morir a causa de cremades i fortes contusions produïdes per la caiguda. Aquest fet va ser un punt d’inflexió que va canviar la visió de moltes persones.

Per què es lluitava?

Un any abans, al 1910, durant la 2ª Conferència Internacional de Dones Socialistes es va proclamar el Dia Internacional de la Dona Treballadora. No hi havia una data en concret però es va decidir que seria pel març. A arrel d’aquesta conferència, el mes de març de 1911 països com Alemanya, Àustria, Dinamarca i Suïssa van celebrar el dia de la dona en el que es va reclamaven, entre altres, la no discriminació laboral, formació professional i el dret a vot de la dona.

Amb el pas dels anys, diferents països s’hi van afegir. Rússia després de la Revolució Comunista (1917). Xina des del 1922 i Espanya al 1936.

Per què el color morat?

El color morat és el color que representa el Dia de la Dona. La decisió ve de l’ús del color de dones sufragistes angleses durant l’any 1908. Finalment, a la dècada dels 60 les dones van escollir aquest color com a símbol de la lluita feminista. Color que ha quedat arrelat a aquesta celebració del 8 de març.

I ara, què?

Avui dia encara hi ha molta feina per fer. Les dades parlen per si soles i és que la manca d’igualtat al món laboral i l’esquerda salarial és encara visible en ple segle XXI. Sabieu que al cos de bombers de Catalunya només 1.8% són dones? Sabieu què hi ha empreses d’aviació que només el 5% dels treballadors són dones? Sabieu que 2 de cada 10 catedràtics són dones? Notícies com moltes altres que ens fan veure que la desigualtat és una realitat i que tots hem de contribuir a que desaparegui definitivament.