Ciberseguretat i Intel·ligència Artificial

Com podem relacionar la Intel·ligència Artificial i la Ciberseguretat? Durant aquesta setmana els alumnes de Cicles Formatius de primer curs de Grau Superior d’Administració de Sistemes Informàtics en Xarxa amb perfil professional en Ciberseguretat han estat treballant aquest repte.

L’any 1997 es va descobrir un atac als ordinadors anomenat el Ping de la mort. Aquest atac consistia en enviar una petició sobrecarregada d’informació innecessària a un altre equip. Quan aquest equip rebia la petició, aquesta tenia tanta informació que el propi equip no tenia prou recursos per gestionar-la, saturava i deixava d’estar operatiu. Avui dia aquest atac ja està obsolet.

Durant aquest repte els alumnes han hagut de demanar a ChatGPT que els mostri com preparar un ping de la mort. Per temes ètics, ChatGPT es nega a facilitar aquesta informació, llavors, quin és el repte? El repte consisteix en fer les preguntes correctes per obtenir una informació poc ètica mitjançant una Intel·ligència Artificial. Un cop obtinguda la informació ens hem de preguntar quins són els límits que podem aplicar en l’ús d’aquestes eines. Una eina tant potent pot servir per realitzar accions il·lícites? L’eina es nega a donar-nos la informació però si fem les preguntes d’una altra manera com pot ser que la obtinguem? Quins són els límits de les IA?